Fotoğraflara ulaşılamamıştır.
Orijinal Yazı: Özgür Balaban
Etkinlik: Başlangıç Grubu Temel Kampçılık Eğitimi ve CağalınBaşı zirve Denemesi
Etkinlik Tarihi: 22 Kasım 2003 – 25 Kasım 2003
Etkinlik Yeri: Cağalın Gölü (Dipsiz Göl) Kamp Alanı Civarı
Toplam Katılımcı Sayısı: 26
Çadır Grupları:
· Gürcan Güleşir, Özgür Kürüm, Onur Çelik
· Caner Çakmak, Pınar Türel
· Osman Küçüksönmez, Zeynep Baran, İsmail Dindar
· Özgün Balaban, Pınar Kavak, Volkan Güven
· Gülsün Hoşçanoğlu, Mustafa Karaköse, Murat İskar, Anıl Şener
· Alper Ünal, Özge Demirci, Serdar Bozkurt, Emre Canbaz
· Oğuz Selam , Berkan Dinçay, Eren Özçelik
· Eren Kumbay, Burak Özgirgin, Çağlar Arslan, Aydın Uluer
22 Kasım Cumartesi
Cuma gecesi Niğde’ye yola çıkmak üzere, rekor sayılabilecek sayıda kişiyle (27 kişi) AŞTİ’de klasikleşmiş köşemizde buluşuyoruz. Her seferki telaşla otobüsümüze biniyor ve sabahki zorlu yürüyüşü düşünerek bir an önce uyumaya çalışıyoruz. Ama ne mümkün önce her zamanki sponsorumuz Umutova Ltd Şti’nin anne kanadının hazırladığı sarmaları ve sigara böreğini yağma ediyoruz, sonra ise yenilerin bitmek bilmeyen sorularını yanıtlamaya çalışıyoruz. Bir süre sonra Gürcan’ın da uyarısıyla artık uyuma vaktinin geldiğinin farkına varıyoruz ve mor ışığımızın yarattığı ortamda Niğde’ye kadar mışıl mışıl uyuyoruz.
Saat 6:30’da Niğde terminaline varıyoruz ve elimizi çabuk tutup diğer dağcı ekiplerinden önce minibüse biniyoruz. Demirkazık sapağında bizleri şaşırtan bir manzarayla karşılaşıyoruz, Salim Abi hepimizden şık bir şekilde köprünün yanında bizleri bekliyor. Salim abinin yanında bizler çok amatör kalıyoruz. Bizleri bekleyen 2 traktöre çantalarımızı yükledikten sonra Arpalık’a doğru harekete geçiyoruz. Yol durumunun kötülüğünden dolayı Arpalık’a ulaşamıyoruz, Salim abi yol üstünde bizleri bırakıyor.
Kısa bir hazırlıktan sonra yenileri sıraya sokuyor ve başta Özgür, arkasında Gürcan ve yenilerin başında ben olmak üzere yürüyüşe başlıyoruz. Arpalık’a kadar mola vermeden ilerliyoruz fakat ekip yeni olduğu için bir türlü ritim tutturamıyoruz, bu da ekibi yoruyor. Arpalık’ta su almak için duruyoruz ve yürüyüş eğitimi kısaca tekrar ediliyor. Molanın bitiminde yine aynı sırayla yürüyüşe başlıyoruz ve kısa bir süre sonra kar içinde yürümeye başlıyoruz. Ekibin tecrübesizliği yüzünden bir türlü sağlıklı bir şekilde iz açamıyoruz, bu yüzden bir süre yürüdükten sonra grubu başlangıç grubu ve gelişim grubu olarak ikiye ayırıyoruz ve başlangıç grubuna iz açma eğitimi veriyoruz.
Eğitimden sonra hiç durmadan kapıya kadar ilerliyoruz. Kapıda ilk molamızı veriyoruz. Kar kalınlığının artması yüzünden burada tozluklarımızı takıyoruz ve bilmeyenler için tozluğun nasıl takılacağını gösteriyoruz. Tozluklar takıldıktan, ve bir şeyler yenilip içildikten sonra yürümeye devam ediyoruz. Kuzey sektörüne geçtiğimiz için artık kar kalınlığı bileğimizi geçiyor, bu yüzden daha bir özenle iz açtırmaya çalışıyoruz. Ama bir türlü birbirine uyum sağlayamayan ekip hem gereğinden daha yavaş gidilmesine neden oluyor hem de bu yüzden daha fazla yorulmaya neden oluyor. Bu şekilde sık sık mola vererek ve sık sık yürüyüşteki temponun öneminden bahsederek göle gelmeden 200 metre kadar önce bulduğumuz bir yere kamp atmaya karar veriyoruz.
Yürüyüşümüz yaklaşık 8 saat sürüyor, bu yüzden bütün ekip yorgun bir şekilde çadırları kurmaya başlıyoruz. Başlangıç grubunun tecrübesizliği ve ihmalkarlığı yüzünden çadırlar çok kötü bir şekilde kuruluyor. Herkes şaşkın ve yorgun bir halde su kaynatmaya başlıyor, fakat eksik sayıda ocağımız olduğu için herkes ocakları paylaşarak kullanmaya çalışıyoruz. Geceleyin herkes yeteri kadar su içtikten sonra yatıyoruz.
Hava: Güneşli, yer yer parçalı bulutlu. Havadaki sirrüsler gelecek yağışın göstergesi, barometre düşüyor.
23 Kasım Pazar
Sabahleyin saat 5:30’da Gürcan’ın verdiği komutla uyanıyoruz ve su kaynatmaya başlıyoruz. Başlangıç grubuna 9:00’da çadırlarını toplayarak hazır olmalarını söylüyoruz. Bu sırada İsmail, Osman ve Zeynep kamptan ayrılıyorlar. Verdiğimiz süre içerisinde hazırlanamayan ekibe saat 9:30’a kadar süre tanıyoruz ve bu saat’te herkes hazırlanıp bir sıra oluşturuyoruz. Yürüyüş ve kamp taşıma eğitimi olarak grubu Çağalın başı eteklerine kadar yürütüyoruz ve geri dönüyoruz. Bu sefer bir önceki günkü eksiklerini gören grup daha dikkatli davranıyor ve gayet tempolu bir şekilde yürüyüşümüzü iki saatte tamamlıyoruz.
Yürüyüş sonrasında başlangıç ekibi çadırlarını kuruyor ve çadırların etrafına kar duvarı örüyorlar. Bu işleri bitirdikten sonra, başlangıç grubuna yemek yemeleri ve bir şeyler içmeleri için zaman veriyoruz. Gece ise bivak yapacak ekipleri belirliyoruz. Bu ekiplere bivak nasıl yapılır gösteriyoruz. Ve sabahleyin erkenden yapacağımız tırmanış için saatlerimizi 3:00’e kuruyor ve uyumaya çalışıyoruz.
Hava: Sabahleyin güneşli, akşam tekrar yer yer bulutlanmalar var. Hava olması gerekenden daha sıcak. Barometre düşüş içerisinde.
24 Kasım Pazartesi
Saatlerimiz 3:00’de çalmaya başlıyor ve uyanıyoruz. Bir an önce hazır olmak için bir yandan su kaynatıyor, bir yandan da kahvaltı ediyoruz. Fakat saat 4:00’e doğru dışarı çıktığımızda kar yağışı başlıyor. Tırmanışı bir saat erteliyoruz belki kar durur umuduyla fakat kar duracağı yere dahada şiddetleniyor. Bunun üzerine tırmanıştan vazgeçiyoruz ve tekrar yatıyoruz.
Sabahleyin uyanmamızla bivak ekipleri çadırlarına dönüyor ve bir şeyler yiyip içiyorlar. Saat 10:00’a kadar serbest bırakıyoruz. Saat 10:00’da tüm başlangıç grubunu topluyor ve kar ibriği eğitimi veriyoruz. Kar ibriği nasıl yapılır, anlattıktan sonra grubu kendi başına bırakıyoruz ve çadırlarımıza giriyoruz. Sık sık uyarılarımızla kar ibriğini kontrol ediyoruz fakat ekip bir türlü verimli çalışamıyor ve saat 18:00’de ibrik yapımına son veriyoruz.
Herkes çadırlarına giriyor ve sabah erkenden olacak dönüş için hazırlanmaya başlıyor. Bu sırada şiddetli bir tipi başlıyor ve kar kalınlığı neredeyse dize kadar gelmeye başlıyor. Bu sebeple ekibin tecrübesizliğinide dikkate alarak çıkışı 2 saat erteliyoruz ve ekibi gruplara ayrırarak dönmeye karar veriyoruz.
Hava: Sabahtan başlıyarak kar yağışlı, öğleleyin biraz etkisini kaybediyor fakat akşam üstü kar tipi halinde rüzgarla beraber yağıyor.
25 Kasım Salı
Saat 4:30’da toplu olarak yürüyüşe başlıyoruz ve saat 5:30’a kadar kafa lambalarının ışığıyla ilerliyoruz. Bir süre sonra havanın aydınlanmasıyla, hava biraz ısınıyor ve ekibin morali artıyor. Saat 9’a doğru kapıyı geçiyoruz ve saat 10’a doğruda Salim abinin bizi bıraktığı yerde oluyoruz. Sonrasında Efecan’ın ve Tunç’un da bize katılmasıyla artan ekibimizle Niğde’ye dönüyoruz, ve beş kol halinde (Ankara, Bursa, Adana, İstanbul ve Tokat) memleketlerimize dönüyoruz.
Hava: Rüzgarla beraber kar yağışlı, havanın aydınlanmasıyla daha yumuşak bir hava. Kapıyı aştıktan sonra günlük güneşlik.
Faaliyet Sorumlusu: Gürcan Güleşir
Raporu Yazan: Özgün Balaban
Kaynak: https://web.archive.org/web/20040410213203/http://www.dost.bilkent.edu.tr/activity/2003/ala3.htm